teoretycznie nie możliwe. musieliby ci zgiąć drążek kierowniczy lub przestawić zawieszenie. na pewno kiera się przestawiła? może po prostu ściąganie jest spowodowane różnicą ciśnień w oponach
www.k-mot.pl
Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
Autoholowanie.
Robert Kulma
Ciśnienia dzisiaj sprawdzałem. Są ok. Zastanawia mnie tylko fakt, że jak gość nie mógł odkręcić śruby w lewym przednim kole to pukał w nią młotkiem. Mogło to zaszkodzić.
....hmmmm w zasadzie sam sobie odpowiedziałeś...skoro nie było tego wcześniej a po tym..."pukaniu" jest to polecam sprawdzić geometrię.......
Zamieszczone przez robekcool
musieliby ci zgiąć drążek kierowniczy lub przestawić zawieszenie
......... :roll:.ma Kolega rację ...niestety
[ Dodano: Wto 03 Lis, 09 21:27 ]
chyba ..ze masz uszkodzoną oponę i sciąga.........ale to powinni wykryć przy zakładaniu.......co nie zmienia postaci rzeczy, że koło kierownicy ma stać prosto a nie być przekrzywione...jedź do oponiarza-mechanika ...i niech poprawia tak jak ma być :evil:
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
mi ustawiali geometrie 3 razy w ciagu jednego dnia- reklamowałem
sporobooj z geometria, byc moze tamte stare dotarly sie krzywo i jechaly prosto , ja podobna sytuacje miałem, zmaienilem lewo prawo i przeczolgalem ich z geometria i sie udalo
a drugga rzecz: kierownica mogla sie przestawic o jeden ząbek i zludzenie optyczne- kierownica prosto-auto krzywo, kierownica krzywo-auto prosto
nie wiem od czego sie przestawia ta kiera, ale u siebie znowu zauwazylem ze lekko w prawo sie ustawia, ale ajk puszczam auto jedzie porsto ( test najlepiej rpzprowadzic na rownej drodze przy niemałej predkosci )
też możliwe..wtedy radzę mu przypomniec kto młotem walił... :!: i nie zadawaj pytań ..tylko ...z miejsca ....do gościa jeśli jesteś pewien swojego...no chyba że masz za dużo kasy na ustawianie geometrii :diabelski_usmiech
[ Dodano: Wto 03 Lis, 09 21:37 ]
Zamieszczone przez locaj85
kierownica mogla sie przestawic o jeden ząbek
samo nic się nie dzieje....pan fachowiec jej pomógł :x
[ Dodano: Wto 03 Lis, 09 21:39 ]
a tak na marginesie zbieżność też już sam sprawdzałem a z wyważaniem opon to średni robię po 2 podejścia do gości...skoro nie potrafią zrobić porządnie od pierwszego razu niech ćwiczą aż będzie wszystko tak jak ma być....a mnie trudno zrobić w "konia" :twisted:
[ Dodano: Wto 03 Lis, 09 21:40 ]
i daltego zawsze paragon od nich biorę...zeby sie nie wyparli..ze nie pamietają....że byłem u nich wczoraj albo przedwczoraj :wink:
[ Dodano: Wto 03 Lis, 09 21:43 ]
nie wiem od czego sie przestawia ta kiera
kierownica ma być zablokowana przy ustawianiu zbieżności...warto samemu sprawdzić...ja zawsze sprawdzam po kilka razy.wtedy jak mechanik ustawi prawidłowo zbieżność ...auto ma jechac jak po sznurku...a kierownica ma być prosta, bez rzadnego sciagania w lewo czy w prawo...też już to niestety z mechanikami przerabiałem :evil:
co nie zmienia postaci rzeczy, że koło kierownicy ma stać prosto a nie być przekrzywione...jedź do oponiarza-mechanika ...i niech poprawia tak jak ma być :evil:
nie wiem od czego sie przestawia ta kiera, ale u siebie znowu zauwazylem ze lekko w prawo sie ustawia, ale ajk puszczam auto jedzie porsto ( test najlepiej rpzprowadzic na rownej drodze przy niemałej predkosci )
Zamieszczone przez PAOLO ESCO
auto ma jechac jak po sznurku...a kierownica ma być prosta, bez rzadnego sciagania w lewo czy w prawo.
Co prawda nie w związku z oponami, ale...... Od nowości przez 95.000 km i 4 lata z małym haczykiem - wymiany i przekładki opon - a kierownica prosto jak drut stała i autko jeździło na wprost. Na ostatnim przeglądzie coś gmerali z przodu (wymiana tarcz i gum wahaczy) i po tym ustawiali zbieżność (ASO). Autko jedzie prosto, ale kierownica lekko w lewo się skręca. Dla pewności, żeby mieć podstawę ich o....lić pojechałem do innego warsztatu prywatnego i powiedziałem, ze mi ściąga w jedną stronę, żeby sprawdzili zbieżność. Sprawdzili, ustawili i kierownica dalej lekko w lewo się skręca, a autko jedzie prosto - nie ściąga. Czary, czy co?
.też podobnie miałem......była poprawka u mechanika wytłumaczyłem mu o co biega...wszedł pod auto...poluzował wszystkie śruby napierw utawilismy koło kierownicy tak by było prosto...pytał sie mnie czy wg mnie też tak jest...co potwierdziłem po małej korekcie...potem zblokował koło kierownic...i ustawiał zbieżność a przy dokrecaniu na stałe śrub jeszcze trzymałem kierownicę by nic sie nie przestawiło.....i co można?....można! tylko jak sie nie nie dopilnuje porządnie mechaników to wtedy jeździć i poprawiać trzeba dwa razy :twisted:
.i tu WAS zadziwię ..nie miałem czasu więc podjechałem na zbieżność moją skodzinką.....ale miałem wtedy jeszcze felicję 1,9 kombi ...bardzo zacne autko... . ...........podjechałem...do ASO KIA..w Zielonej Górze.....i tam na stanowisku z panem powtórnie porozmawiałem...i mogłem patrzeć co robi bez problemu..i jego narzekań......a dokłądnie mu na te ręce jego patzryłem przy drugiej wizycie :twisted: .ale się opłaciło bo zrobił dobrze...więc jednak potrafią..... :wink: ......i noc nie płaciłem przy drugiej wizycie....
No właśnie ONI nie lubią jak się im mówi co jak i gdzie.
Bo oni są jak lekarze (oczywiście niektórzy poza tymi prawdziwymi) - nieomylni i wszystko (czytaj: g....no) wiedzą. A najlepiej wychodzi kasowanie portfela właściciela
[ Dodano: Wto 03 Lis, 09 22:27 ]
Zamieszczone przez PAOLO ESCO
podjechałem...do ASO KIA
czyli nie ważne, czy ASO KIA, czy ASO BMW, trzeba być człowiekiem, a nie taboretem.
: kierownica ma być zablokowana przy ustawianiu zbieżności...warto samemu sprawdzić...ja zawsze sprawdzam po kilka razy.wtedy jak mechanik ustawi prawidłowo zbieżność ...auto ma jechac jak po sznurku...a kierownica ma być prosta, bez rzadnego sciagania w lewo czy w prawo...też już to niestety z mechanikami przerabiałem :evil:
Teraz już są takie systemy, w których nie trzeba blokować kierownicy. Amerykańce coś takiego mają.
Pzdr
A u nas dalej wszystko młotkiem, a potem są tylko problemy. Czasem to wolę sam zrobić / nawet odkręcić śrubę / niż jak ma to zrobić '' fachowiec-mechanik ''. Tylko spiep......c potrafią. :?
Komentarz